Hästföretagarträff i Kungälv

Kategorier: Aktuellt Hästföretagarna.

Ett 40-tal hästföretagare möttes en vårsolig dag i Kungälv. Denna dag var Hästföretagarna värd för mötet. Men flera av dagens deltagare, företrädesvis från norr om Göteborg, brukar träffas då och då på varandras anläggningar för att äta lunch ihop (medhavd matsäck för minsta möjliga besvär för värden), dela kollegiala glädjeämnen och vedermödor samt ha något informationsämne på agendan. Hästföretagare i Västsverige heter detta nätverk som man lätt hittar t ex genom Facebook. Det och andra nätverk i hästrika Västra Götaland stod för för drygt ett år sedan för startskottet till nationella organisationen Hästföretagarna.

Mötet inleddes med att hälsa Skatteverkets informatörer välkomna. Att hästföretagare ofta har en gedigen utbildning från annat område än just häst är tydligt i mötet med myndigheter. Här krävs det raka och tydliga svar. Det fick vi på en del frågor medan andra är svårare. Just att lagtolkningar och bedömningar av verksamhet kan variera mellan skattekontoren är ju mycket frustrerande för den som driver en öppen och ärlig verksamhet. Många näringsidkare upplever också att skattekontoren inte kan särskilt mycket om deras näring trots att den sysselsätter tusentals människor och omsätter många miljoner. Ett exempel som kom upp är att Skatteverkets riktlinjer säger att en uppfödd häst ska säljas inom 18 månader i professionell näring. Inte ens ridhästar av varmblodig ras är inridna vid den åldern, för att inte tala om mer långsamväxande hästar såsom islandshästar! Ett ridhus byggt för ett 30-tal kunder på gården att träna i tyckte Skatteverket skulle räknas som uthyrningslokal och får ej dras moms på. Här behövs med andra ord mycket information om vår näring och det känns bra att Hästföretagarna fått en plats i Skatteverkets särskild hästgrupp som sammanträder två gånger per år.

Efter en god lunch på Lycke Golfklubb berättade Jonas Bring om hur ett hästföretag kan ha nytta av hans system Horsemanager. Det är dessutom till merparten gratis att använda för vem som helst, endast ridskole- och seminmodulen kostar pengar samt vissa utvecklade detaljer för ekonomikontroll. Hästrådgivare Margareta Bendroth från Hushållningssällskapet Sjuhärad berättade om det projekt hon fått pengar för som ska leda till bl a studieresor till hästanläggningar som kan inspirera till egna funderingar runt arbetsmetoder och rationaliseringar för att spara kropp, tid och pengar. Åse Ericson berättade också några ord om Hästföretagarnas verksamhet och om en förestående resa till Stockholm och årsstämman som inkluderar företagsbesök på Jump Club och Ågesta ridskola.

Eftermiddagen avslutades med rundvandring och presentation av Maria Kjellbergs företag Tjuvkil Mellangård som hon driver ihop med familj och anställda. De har inackorderade rid- och unghästar i lösdrift i ett ”Active Stablesystem” där man valt att köpa vissa komponenter ur det tyska konceptet HIT men där man t ex inte har datorstyrd individuell grovfodergiva utan fri tillgång. En traditionell stallinackorderingsavdelning finns som dock är under avveckling. I vinter har företaget byggt ridhus som var intressant att studera, både p ga diskussionernna med Skatteverket för att få avdragsgill moms på denna byggnad som inte ser något annorlunda ut än vilken hall som helst på en jordbruksfastighet, dels för att den är byggd i ”perforerad plåt”, ett slags vindskyddsplåt som ser ut som vanlig plåt utifrån men inifrån ser man ut som om det inte vore några väggar. Väldigt ljust och luftigt intryck gav det!

Familjen Kjellberg-Bordahl har fler byggplaner på gång med bl a pensionatsboende, här står det inte still. Flera byggprojekt pågick parallellt såg vi som var där och dagen till ära invigde Maria gårdens nya uppgradering i traktorväg, illröda Harriet (fråga mig inte märke). Tack till alla som kom och till Skatteverket och Maria som öppnade sin anläggning!