Ridskoleservice i Varberg AB

Kategorier: Månadens företag.

bild2varbergMars månads hästföretag heter Ridskoleservice i Varberg AB.
Ridskoleservice i Varberg AB driver Varbergs ridskola på Kvarnagården i Varberg och samarbetar med Varbergs Ridklubb som äger anläggningen. Vi är tre delägare och företaget startades för 19 år sedan. En av oss delägare arbetar heltid i företaget och har rollen som ridskolechef. De andra delägaren ansvarar för foderproduktionen till ridskolan (vi arrenderar mark och producerar eget grovfoder). Den tredje delägaren var med och startade företaget och jobbar nu som konsult på Sveriges Ridgymnasium. Hon bidrar med sin erfarenhet i olika situationer på ridskolan och har även lite dressyrträningar och specialkurser. Samtliga delägare sitter med i bolagets styrelse, där vi också har bjudit in två externa ledamöter som bidrar med sin specialistkompetens. Den ena är veterinär och den andra är företagsledare inom reklambranschen. På så sätt har vi ett brett kunskapsområde inom företaget. Styrelsen sammanträden 4 ggr per år och har en dagordning för varje möte.

Vår största verksamhet är att driva ridskola för elever på nivå från nybörjare till tävlingsryttare. Vi har elever i åldrarna 4-75 år och allt från ridlekis till husmorsgrupp. Men vi vill vara lite mer än bara ridskola och har därför utvecklat vår verksamhet inom flera områden. Några exempel är nischade grupper i hoppning och dressyr, halvfodervärdar, specialgrupper med färre elever, privatlektion på ridskolehäst, privatträning på egen häst enskilt eller i grupp, lovaktiviteter, samarbete med skolor, samarbete med Svante Johansson och Nina Sturesson som kommer in som gästtränare, tävlingsgrupper som får tävla på ridskolehästarna, drop in ridning, studentridning, helgkurser mm. En annan del i vår verksamhet vi värdesätter mycket är något som vi kallar för Ledstjärnorna. Det är ett antal tjejer som är antingen hästskötare, stallvärdinna eller instruktörselev och som deltar i olika vardagliga aktiviteter i stallet för att lära sig mer om hästar, ansvarstagande och ledarskap.

bild1varbergVarför valde du att bli medlem i Hästföretagarna?
Vi tycker det är jättebra att Hästföretagarna finns för att ena alla företagare i branschen och driva viktiga frågor framåt. Tillsammans är vi starkare! Vi tycker det är viktigt att lyfta fram hästföretagare som en professionell bransch (vilket den tyvärr inte alltid klassas som). Här kan det vara viktigt att erbjuda utbildningar inom tex företagsledning, ledarskap, ekonomi, marknadsföring och sådant som inte handlar om häst, för det kan de flesta av oss redan väldigt bra!

Vilka frågor är viktigast att Hästföretagarna driver?
För oss som ridskola är en viktig fråga för Hästföretagarna att driva, hur vi ska få en bättre och mer seriös försäljning av hästar i Sverige. Vi har jättesvårt att hitta lämpliga och friska ridskolehästar som säljs av seriösa försäljningsstall. Det finns fortfarande för många oseriösa hästhandlare på marknaden.
En annan viktig fråga är fördelning av LOKstöd till privata ridskolor som nu är på väg att försvinna. Om det blir så kommer det i slutändan att drabba eleverna på dessa ridskolorna med höjda ridavgifter. Alla vet att vägen in i ridsporten ofta börjar med ridskolan och ännu högre ridavgifter kommer tyvärr att minska antalet utövare, vilket blir negativt för hela branschen! Vi vet också att det inte är helt lätt att driva en föreningsdriven ridskola med en varierande styrelse som arbetsgivare (det finns givetvis de som klarar och gör detta alldeles utmärkt, men vi menar att det för många klubbar är ett bra alternativ att knyta ett företag till sig för att driva ridskolan). Så fortsatt LOKstöd till privatdrivna ridskolor som samarbetar med en ridklubb är en stor fördel för hela hästbranschen!

bild3varbergVåra bästa råd till nystartade hästföretag är:
Skapa ett nätverk och kontakter med kunskap, tex genom att ta in externa ledamöter i bolagets styrelse.
Var professionell i allt du gör, det lönar sig!
Satsa på kundvård och värdskap, ta hand om dina kunder – det ger ringar på vattnet!
Arbeta med mål och vision för att veta vart du vill och är på väg!

Välkommen för ett besök hos oss på Varbergs Ridskola om ni har vägarna förbi Varberg!

Hälsningar Johanna Wigermo, Per Edvinsson och Carina Svensson