Bildsvep från Jump Club & Ågesta

Kategorier: Aktuellt Hästföretagarna.

I samband med Hästföretagarnas årsstämma 2012 gjorde vi två besök på spännande anläggningar. Först var vi på Jump Club utanför Enköping. Jump Club drivs av tre hästprofiler, Sylve Söderstrand, Lotta Björe och Mari Zetterqvist. Själva gården som en del av verksamheten bedrivs på heter Rekasta Equestrian Centre och ägs och drivs av Sylve Söderstrand och hans sambo Ivan Zulueta. Det var Ivan som var vår värd denna kväll, stod för en fantastisk trerättersmiddag och rundvandring på gården. Extra roligt var det att få se bilder av hur gården såg ut från start, här har det lagts ner ett enormt arbete på att rusta upp och renovera utan att ta bort den gamla ladugårdens solida grund. Inga färdigköpta koncept här, mycket känsla. Utöver en tipp-topp träningsanläggning med ett antal gästboxar (inga hästar är permanent uppstallade) så finns det ett trivsamt inrett B&B ovanpå stallet! En ensam kaffekopp vittnade om att här har någon nyss stått och instruerat – förhoppningsvis inte i den snöglopp vi mötte fast hästfolk är ju härdade…


Efter Rekasta och Jump Club styrde vi kosan mot Ågesta Ridskola utanför Stockholm där vi avhandlade vår stämma (se annat inlägg) samt lyssnade på ett föredrag om arbetsgivarrollen i småföretag. Det var Linda Hagman från SLA (Skogs- och Lantarbetsgivarorganisationen) som ställde upp och berättade för oss. Efter en härlig lunch lagad på väldigt lokalt kött (inte hästar men gårdens köttdjur som betar på markerna) så fick vi en rundvandring på den nyligen renoverade och mekaniserade ridskolan.
Det var ridskolechef, tillika gårdsansvarig, Jan von Krusenstierna, som visade runt. Kanske är det så att när chefen själv arbetar så mycket med konkret verksamhet så är det lättare att ta steget till att mekanisera än när man har praktikanter eller ideella hästägare som utför jobbet? För denna ridskola sparar, utöver kropparna hos de som jobbar och minskad stress hos hästarna som bl a får kraftfoder exakt samtidigt, uppemot en halv miljon per år på sparad arbetstid med ”maskinhjälp” för tungt arbete såsom mockning, kraftfodertilldelning och en hövagn med nettovåg för att slippa väga hö i påsar och ändå veta hur mycket foder som ges.
Jan visade hur utmockningen sker, genom lucka i golvet och skrapor under golvet som för ut gödslet. Någon gödselkärra fanns det kvar till vissa delar av stallet men smarta kärror och band som gödseln transporteras upp på via för att människor ska slippa balansera kärror upp på toppen av gödselstaden på halkiga brädor som det oftast handlar om i stallar. Jobb som kan knäcka den starkaste på sikt.

Strax efter ingången finns ett trivsamt stalltorg där man putsar i ordning sin utrustning, Petra Wirtberg får en pratstund med en ung hästälskare.

Stort tack till alla som kom och till Jump Club och Ågesta som tog emot oss!